Het is binnenkort niet meer mogelijk een subsidieaanvraag voor een particuliere elektrische auto door te schuiven naar volgend jaar. Koopt u na wijziging van de regeling nog een nieuwe elektrische auto in 2020? Dan krijgt u geen subsidie meer. Vanaf 2021 is subsidie wel weer mogelijk.

Subsidie particuliere elektrische auto’s

Sinds juli dit jaar is er subsidie beschikbaar voor particulieren die een nieuwe of gebruikte elektrische auto aanschaffen. De subsidie bedraagt € 4.000 voor een nieuwe elektrische auto en € 2.000 voor een gebruikte.

Subsidiepot leeg, doorschuiven niet meer mogelijk

De subsidiepot voor nieuwe elektrische auto’s was vanwege het grote aantal aanvragen in no-time leeg. Subsidieaanvragen die daarna nog werden ingediend, werden automatisch doorgeschoven naar volgend jaar.

Staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat laat echter aan de Tweede Kamer weten dat deze mogelijkheid vervalt. Dit betekent dat degenen die na wijziging van de regeling in 2020 nog een nieuwe elektrische auto kopen, geen subsidie meer krijgen. Aankopen vanaf 2021 komen wel weer in aanmerking voor subsidie.

Ingangsdatum nieuwe regeling onzeker

Het is nog niet zeker vanaf wanneer de subsidieaanvraag niet meer worden doorgeschoven. De staatssecretaris wil dat dit zo spoedig mogelijk na aanpassing van de regeling ingaat. Tot het zover is, kunnen subsidieaanvragen nog wel worden doorgeschoven.

Autobranche woest

De autobranche heeft verbijsterd op de mededeling gereageerd. Men vindt dat particulieren hierdoor de dupe worden van een onbetrouwbare overheid.

Let op! Voor de aanschaf van gebruikte elektrische auto’s is overigens nog wel voldoende subsidie beschikbaar.