Het is na de toespraak van Rutte vanuit het torentje nu officieel: ook Nederland zit in een zware lockdown. Niet-essentiële winkels, musea, bioscopen en (sport)scholen zijn fysiek gesloten. Kinderopvang is alleen mogelijk voor ouders met essentiële beroepen en ook contactberoepen moeten de deuren sluiten. De sluiting van uw bedrijf heeft een enorme impact, zowel emotioneel als financieel.

Van welke steun kunt u als ondernemer gebruikmaken tijdens deze lockdown? We hebben hier kort de belangrijkste aandachtspunten verzameld. Per aandachtspunt kunt u doorklikken naar een artikel met meer informatie en een stappenplan.

1. Vraag NOW aan

Verwacht u een omzetdaling van meer dan 20% en heeft u medewerkers in dienst? Dan kunt u wellicht gebruikmaken van de NOW regeling. Deze kunt u aanvragen tot en met 27 december 2020. Lees hier hoeveel NOW u kunt aanvragen en hoe u dat doet.

 

2. Dek een deel van uw vaste lasten af met de TVL

Heeft u een verwachte omzetdaling van meer dan 30% over de maanden oktober – november – december 2020? Dan kunt u gebruikmaken van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Lees hier hoe en hoeveel TVL u kunt aanvragen tot en met 29 januari 2021 17:00.

 

3. Zorg voor uitstel van betaling van uw belastingen

Kunt u als gevolg van het coronavirus belastingen niet tijdig betalen? Dan kunt u bijzonder uitstel van betaling krijgen of verlengen bij de belastingdienst tot 1 april 2021. De niet betaalde belastingen moet u vanaf 1 juli 2021 in 36 maanden terugbetalen.

 

4. Probeer ook op andere manieren uitstel van betaling te regelen

Ga met uw leveranciers, verhuurder en bank in overleg over uitstel van betaling van de facturen of aflossingen. Vaak is meer mogelijk dan u wellicht denkt.

 

5. Ga in overleg met uw medewerkers over verlof

U mag een medewerker niet dwingen om verlof op te nemen als er binnen uw onderneming onvoldoende werk is. U kunt natuurlijk wel in overleg met uw medewerkers treden en het vragen.

 

Wij houden u natuurlijk op de hoogte als de overheid met nieuwe steun komt. Zoals de uitwerking van de regeling die aan de detailhandel een eenmalig vergoeding toekent voor gederfde voorraad of omzet.